1.3 Рачунар

Шта је то рачунар?

Најновије генерације аутомобила имају уређаје који укључују светла када падне мрак и брисаче када почне киша, упозоравају визача кабинским светлом и узнемирујућим звуцима када примете да је предуго затворио очи, аутоматски емитују информацију о загушењу саобраћаја када преко сателита приме податак да је возило на путу ка том застоју, знатно појачавају силу кочења када детектују да је кочница веома нагло и снажно притиснута и томе слично.

Како савремени аутомобил ради све то? Светла и брисачи се укључују преко електричних прекидача, порука о застоју се емитује преко радија, повећана сила кочења се остварује преко регулатора притиска у серво појачавачу кочнице. Али је у средишту свих тих уређаја рачунар, повезан са свима њима, и програмиран да када добије одговарајућу улазну информацију од сензора за кишу, сензора за светло, сателита итд изврши одговарајућу операцију, тј. пошаље одговарајући сигнал радио апарату, мотору брисача или серво појачавачу кочионог система.
Рачунар је уређај који можемо подесити да обради дигиталну информацију. Прецизније речено: уређај који се може испрограмирати да изврши одређени низ аритметичких и логичких операција над одређеним скупом дигиталних информација.

Рачунари у нашем окружењу

Погледајмо где све данас у свакодневном животу срећемо тај рачунар? Када подижемо новац на аутомату, у аутомобилу, када плаћамо рачун у самопослузи, у ординацији доктора, када купујемо жваке на аутомату, на уласку у хотелску собу, у дијагностичком центру, у мобилном телефону, на аутомату за карте на железничкој станици, на моторциклу.

Када говоримо о рачунару обично мислимо на лични (персонални) рачунар –уређај који нам омогућава да обрађујемо сва она документа која смо „дигитализовали“ (књиге, фотографије, филмове, музику) и да стварамо нова дигитална документа. Међу личним рачунарима још увек су најчешћи они стони модели („desktop“), код којих је кућиште раздвојено од монитора. Веома су чести и преносни модели („notebook“ или „laptop“), који изгледом и величином наликују књизи. У последњих неколико година се  појављују и џепни тј. ручни рачунари („palmtop“ или „hand-held“) налик мало већим мобилним телефонима, као и таблични модели („tablet“) налик таблицама.


Comments