1.2 Дигитални уређаји и дигитални податак

Како бележимо промене?

Промене стања у природи су континуалне (непрекидне) – промена нивоа мора приликом плиме и осеке, промена температуре ваздуха, промена висине тона током извођења песме и сл. Сваку овакву промену „традиционални“ електронски систем, који још зовемо „аналогни“ бележи континуално, и то так што мерену величину (нпр. температуру воде) претвара у струју, па се промена тога што мери исказује и бележи као промена струје. Дакле уколико температура воде расте, расте и струја у уређају који мери ту температуру. Тако се једна појава, која се непрекидно мења, бележи као непрекидна промена струје која може имати било коју вредност.
За разлику од аналогних уређаја дигитални уређаји овакве континуалне промене стања бележе у једнаким временским интервалима као низ вредности. Што је овај временски интервал мањи, то је прецизност мерења већа.

Друга важна карактеристика дигиталних система је да се све вредности бележе кроз два стања система: стање 0, тј. струје нема, и стање 1, тј. струје има. Тако се укључењем и искључењем струје може забележити свака вредност, баш као што сваки број може да се искаже и у бинарном систему бројева.
Овако систем једну непрекидну промену бележи као низ вредности, од којих је свако или нула или јединица. Овај процес претварања величина у бинарни код (нула и једница), претварање аналогних у дигиталне величине се назива „дигитализација“

Дигитализација, па шта?

Шта је то у овом поступку што је, за кратко време, тако револуционарно променило свет у коме живимо? Овај једноставни принцип може да се примени не само за бележење, памћење и слање једноставних промена (величина), већ се може користити и за текст, звук, и слику (статичну, али и покретну – тј. филм). Практично свака величина и свака промена се може овако дигитализовати-исказати/измерити/забележити, и у том дигиталном облику ускладиштити или послати на даљину.

Дигитални податак је:
 • лако забележити и лако га је запамтити у уређају, тј. велика количина података се може забележити у веома малом простору
 • много брже и лакше пронаћи од аналогног и веома се лако обрађује
 • може да се умножава неограничено много пута, не губећи од тога ништа од своје тачности, и када се шаље на даљину овакав податак је неупоредиво мање осетљив на поремећаје/сметње (што омогућава знатно брже слање, што резултира драстично већим протоком - то је она кључна промена која је донела тај драматични преокрет у свету комуникациских технологија; то нам у пракси значи: истовремену комуникацију већег броја људи, више послатих књига, бољи звук на радију, већу и општрију слику на телевизији и сл.)
 • јефтинији јер су компоненте дигиталних ситема релативно јефтиније од аналогних  лакши за баратање јер је системе које користе дигитални податак много једноставније програмирати (да ураде шта желимо)

Вежба: Проширена функционалност коју нам пружају дигитална електронска кола

Шта је савремени мобилни телефон (браинсторминг)?
 • телефон
 • фото апарат и камера
 • радио апарат
 • диктафон
 • дигитрон
 • видео игрица
 • часовник и будилник
 • роковник
Comments